Vad gör vi på jobbet egentligen?

Min chef läste upp något för oss på ett personalmöte för ett tag sedan. Det var en artikel som en Lotte Jönsson hade skrivit. Den är så bra och tänkvärd. Därför tänkte jag dela med mig den till er så ni får följa med på en liten resa som förskolelärare!

"Vad gör vi på jobbet egentligen?

Häromdagen fick jag ett litet "gnälligt" mejl från en kompis som plötsligt kom på att han satt och gjorde en massa "idiotiskt" pappersarbete" som ingen annan någonsin kom att läsa. Han frågade om alla yrken har motsvarande baksidor.

Såhär löd mitt svar till honom:

"Ett ögonblick trodde jag att du bytt jobb till en förskola. Här sysslar vi inte heller bara med det vi borde syssla med. Här är det diskussioner om värdegrunder, styrdokument, verksamhetsberättelser, kvalitetsredovisningar, verksamhetsplaner och dokumentationer som ibland får oss att tappa luften.

Om vi nu skulle få en stund över så ska vi helst hinna gå på möte med moppgruppen, hälsolaget, allergigruppen, krisgruppen och datagruppen. Vi ska gå på samverkansmöte, fackmöte, föräldrarådet, arbetsplatsmöte och skyddsombudsmöte. Plus att vi varje termin ska ha föräldramöte, utvecklingsamtal, medarbetarsamtal, pysselkväll och trivselkvällar. Det ska vara luciakväll, trädgårdskväll, julfest och personalens årliga kommunfest.

Har man sen "tur" och har "rätt" ansvarsbarn så ska man gå på möten med psykolog, specialpedagog, talpedagog och logoped, Krumeluren och BUP. Möten med prästen, tolken och byggmöte med hyresvärden tillhör också sånt som återkommer då och då. Man bör hinna skapa sig en genuin kontakt på BVC och med människorna uppe på "soc" och helst ska man också vara en aning insatt i Attention och Active Parenting. Förrutom detta ska vi ha arbetsplatsmöte, veckoplanering, enskild planering, barnkonferenser, tvärgruppsmöten och tre barnfria planeringsdagar per läsår.

Vi ska gå på kurser, föreläsningar och förkovra oss i facklitteratur och vår facktidning. Vi ska helst läsa vår mejl varje dag. Vill vi ha lön för vårt arbete ska vi fylla i lönerapporteringen i ps-självservice plus på kontrollpappret som hänger på kontoret.

När detta är gjort ska vi sätta oss ner och ta upp ett barn i knäet och gosa lite i lugn och ro så vi skapar trygghet, närhet, tillit och samhörighet. Vi ska stimulera barnets nyfikenhet och upptäckarglädje. Visa dem siffror och bokstäver. Lära dem vett och etikett. Det ska tränas grovmotorik, åla, krypa, hoppa, springa. Barnen ska träna upp sin empatiförmåga, lära sig kunna säga förlåt och var så god. Finmotoriken, penngrepp, huvudfoting, pussla och få vara med om att baka en liten kaka. Vi ska hinna låta barnen få använda play-doo, smålego, tågbanan och vara i dockvrån. Det är konstruktionslekar, socialt samspel och självständighetsträning. Bordsskick, personlig hygien, hänsyn och potträning. Sen måste vi hinna med temaredovisningar, utfärder, studiebesök hos polis och brandkår och förskolans dag.

Vi förbereder inför skolstarten genom att lära barnen vänta på sin tur, räcka upp handen, lyssna när någon pratar, hålla reda på sina saker och kunna stoppa handduken i gymnastikpåsen och se till att båda strumporna kommer med hem. Barnen får gärna kunna skriva sitt namn, räkneramsan både framlänges och baklänges. Vi ska fånga deras intresse för begreppsbildning, ge dem ordbilder och klippa efter en linje. Mattebegrepp med mer eller mindre, stor och liten, lätt eller tung, först eller sist och förstå: nu, sen, igår och imorgon.

Och bara så att vi inte missar något så ska det fyllas i TRAS-schema, observationsdokument, liksom matteförståelsen som ska bockas av, sociala och emotionella observationer och vi ska ha järnkoll på den motoriska utvecklingen. Vi fyller i individuella utvecklingsplaner och uppföljningar.

Vi måste följa läroplanen och har anmälningsplikt och tystnadsplikt. Vi ska gärna göra en samhällsinsatts för elever från SFI, mellanstadieelever, praoelever från högstadiet, lärarkandidater och praktikanter som kommer ifrån arbetsförmedlingen eller försäkringskassan. Är det konstigt att man känner sig sliten ibland?"

Fast det kommer en hel del guldkorn också. Idag, som så ofta annars, satt vi och pratade om vad "våra mammor och pappor" jobbar med och lille "Kalle" frågade då mig, vad jag gjorde på mitt jobb. När jag svarade att detta är mitt jobb skrattade han bara och sa: "Nää Lotte. Detta är ju dagis."

Hans pappa säljer tv-apparater och hans mamma säljer ärtor och Lotte går bara på dagis och dräller hela dagarna. Somliga har det bra (skrattar gott!) och vet ni? Jag är glad att jag har det så bra. För visst har man världens härligaste jobb när man jobbar med barn."

Jag håller med Lotte, jag som med så många andra har världens absolut härligaste och underbaraste jobb! Det är inte alla som har det så bra att de går till jobbet med ett leende varenda (nåja, åtminstonde 9 av 10 dagar) morgon!

Och vet ni? Nu ska jag borsta tanden och bege mig till alla mina fina kollegor och småtroll!

Have a nice day!



En överaskande söndag

Jag fick en lång härlig sovmorgon idag. Det var nog välbehövligt. Jag kände mig dock som en överkörd gnu när jag slog upp ögonen och insåg att klockan var 10 och att jag faktiskt hade dejt på Lilla K kl 12, men när jag väl tagit mig upp så piggnade jag på rätt fort.

Strax före 12 åkte jag och mötte upp Becky och vi cyklade vidare till Lilla K då. När vi står där i kön och ska bestämma oss för vad vi ska äta så lägger någon händerna för mina ögon. Jag blev riktigt fundersam men det visade sig vara Elin (!!!!). Becky och hon hade smusslat och fixat så hon kunde överaska mig. Och överaskad, det blev jag verkligen! Elin bor alltså i Skottland i vanliga fall och är en av mina barndomsvänner.

Det roliga är ju att jag igår skulle ha åkt till Elins mamma i Jonskär för att överaska Elin men mamman blidde sjukling så det ställdes in till en annan dag.

Hursomhelst, det var iag hur underbart som helst att träffa henne! Det är två år sedan sist. Vi pratade och åt. När Becky var tvungen att avvika så följde Elin med hem till mig och därefter tog vi Markus till Jontas och återupplevde en massa minnen, dvs äta RIKTIG mjukglass! :) Så där satt vi i solen och hade det bra. Uppdaterade varandra ordentligt om våra liv. Därefter åkte vi en sväng i Bollan innan vi åkte hem till mamma och pappa och sa hej. Efter det så var hon tvungen att dra vidare.. Men troligen hinner vi få till ännu en dejt innan hon lämnar landet igen.

Well.. sen hon drog så har jag inte gjort särskilt mycket. Hade varit skönt att ta en kvällsdopp någonstans men det är ju inte så roligt ensam.

Borde städa ihop och packa upp ordentligt efter midsommarfirandet också. Även duscha.. men ooooorken och motivatioooooonen säger åt mig att jag ska ligga still på soffan och hållan snattran.

Så då gör jag väl det då.

400 slag

Älmesbo

Tackar de iblandade som tillbringade sin midsommar i Älmesbo. Det var en grymt rolig och trevlig kväll! Många skratt blidde det. Även sill, potatis, grillat, tzatziki, sallad, vin, cider, Baja Päron, kaffe, tårta, chips och snaps såklart!

Hm.. nu när jag rabblade upp allt det där som vi stoppade i oss så är det ett under att vi faktiskt inte sjönk när vi badade. För badade, det gjorde vi! Första doppet för i år och det blev till och med två stycken. Skönt i vattnet, inte lika skönt i luften. I övrigt blev det spelande också.

Det var en trött, slut och en mycket nöjd Lotta som kröp ner under täcket vid 4-5 snåret i morse.

Som sagt, ett hjärtligt tack! Särskilt till min lilla groda Sandra som fixat allt så fint! Det här gör vi om snart! Right?

<3

Droppar


Att regndroppar faller, som tårarna gör,
det rår inte stjärnorna för.


Midsommar

 

Glad midsommar på er allihopa!

Underbara minnen.

Jag var hos Klara (eller ja, hos hennes föräldrar då) igårkväll. Hon bjöd på utsökt grillad kyckling, halloumiost och en fantastiskt god sallad till. Till det blev det rosévin. Till efterrrätt blev det chokladglass och rött vin. Vi hade så trevligt. Pratade igenom en massa massa minnen. Herregud hur vi var, helt underbart! Vi har verkligen haft roligt i vår barndom. :)

När mat och vin var slut gick vi över till Janne och Camilla (med jättemagen, så fin!), där träffade vi även Pelle, Anders, Jakob och lilla Eira. Det var riktigt roligt för det var så sjukt längesen. Vi satt på altanen och pratade ännu mer minnen. Janne tog fram massa gamla grejer, bland annat vår skoltidning som vi gjorde när vi gick i sexan. Jag och Klara skrattade så tårarna sprutade.. Sådär så man bara inte kan sluta skratta. Vi blev inte kvar så länge. Visserligen har jag sovmorgon idag men ja.. :)

Tackar Klara och alla iblandade för en fantastiskt rolig kväll. Det var verkligen välbehövligt.

Nu har jag nästan nyss klivit upp. Ska göra lite frukost och göra mig redo för en dag på jobbet. Eller ja, det var lite att ljuga.. för halva dagen ska vi vara hemma hos L på hennes gräsmatta, alla vi barn och alla personal. Där ska vi äta pizza och mysa i solen. Väl tillbaka på Backis så är det nog inte så många timmar kvar innan vi får knalla hemåt igen..

Väl hemma ikväll så blir det en massa fix inför morgondagen. Måste handla lite och förbereda. Fattar knappt att det är midsommar redan och jag fattar verkligen inte att det är 24 juni!! Vart tog det här året vägen? Snart är det jul igen ju. Hursomhelst så ska jag upp till Sandras farmos stuga. Får se hur många vi blir. (Håller verlkligen alla mina tummar och tår).

Nåja.. NU frukost och fix av mig själv innan jag och Markus ska fara iväg.

Ida

 

Ett jätteJÄTTE grattis till Ida (i mitten) på hennes 27-års dag!
Hoppas du får en fin dag med dina nära och kära! <3

 

(Jag och björnarna i Hälsingland hoppas du kommer hit och hälsar på oss i sommar! ;))

Kramar!

Emsan

Ett jättegrattis till Emelie som fyllde år igår!



Hoppas du hade en fin dag min plommongurka

Lilla barn

Jag är nästan nyss hemkommen från lilla Tildas dop. Det har varit en fantastiskt fin eftermiddag.
Det är otroligt fint att se en av sina bästa vänner så lycklig. Linda och Andreas har skapat världens finaste och underbaraste lilla flicka. Tack för en kanondag med gott sällskap och god mat/fika. All kärlek och lyckönskningar till er alla tre! <3



Gabriellas sång

 

Jag har haft den med förut, jag vet. Men jag försöker påminna mig själv och jag bara älskar den!

 

Kvostogobbon bort o svongon

Jag har blivit rätt dålig på att uppdatera här känner jag. Vet väl helt enkelt inte vad jag ska skriva så då är det lika bra att låta bli.

Den här veckan har minst sagt varit lång fast den har gått fort ändå och jag har hunnit med mycket ändå för den har innehållit:

- Jobb
- Bio
- Jobb
- Tisdagsnöje
- Mat mat mat
- Vin, vin, vin
- Öluppvaktad
- Skratt
- Kanske stulna crossar? :P
- Sol
- Jobb
- Choklad
- B-O sommarland
- Kramar
- Mys
- Grillat
- Promenad
- Manusförfattande
- Rabarber
- Jobb

Och mer ser det ut att bli innan veckan är över:

-Tvätt
- Städ?
- Fest
- Teater
- Dop

Har ni förresten försökt sjunga kvistegubben bort i svängen på O-språket? Om inte gör det och tala om för mig sen hur det gick.. :P

Så, nu vet ni det.
Tack hej!


Saker man ser

 

 

Svennebanan

Den här tillägnar jag min Sandra och säger: HA HA! Det är för din skull! ;)

 

Med den så kickar vi igång sommaren och det ska bli en bra sommar, så är det bara. Vi har nyss suttit och planerat midsommar och kryssning och båda är mer eller mindre spikad. Får se hur många vi blir på kryssningen bara, än så länge är vi tre men fler är välkomna såklart! :)

 

Två saker att se fram emot minsann!

 

Nu måste jag diska och om en stund dyker Becky upp. Underbart! Terapiiiiiiiii!

 

Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta

Har nog sett den ett ex antal gånger men I lööve it. Tittade på den igår kväll och som alla andra gånger grät jag som ett litet barn. Herregud, att man aldrig lär sig. Och vad tänkte jag på liksom.. Trodde jag att jag skulle sitta och skratta? Särskilt nu?

Kass sömn och hemska drömmar. Idag känner jag mig bakis trots att det starkaste jag drack igår var ramlösa med smak av granatäpple.

Började dagen med en SVETTIG promenad med Eva. Det såg kallt ut i och med att det blåste så jag pylsade ju på mig men tji fick vi. Sommarvärme.

Nu sitter jag här nyduschad, ska fixa lite lunch och fixa iordning mig själv sen ska jag bege mig till teatern. Föreställning idag. Inte alla tjuvar kommer för att stjäla. Där jag sköter ljus och ljud. Gå och se den! Jag garanterar skrattfest! Kanilini har gjort det igen och jag är stolt att jag är en utav dem!

Föreställningar:

Idag kl. 14.
Lördag 19/6 kl. 14 och 18
Söndag 20/6 kl. 14

Nu sätter vi fart hej och hå.

Vilken vecka..

Det här har varit den mest fruktansvärda veckan på länge. (Varning för gnäll, så vill ni inte höra/läsa, surfa vidare.)

För det första så har jag dragit på mig en jobbig förkylning och har nu varit hemma i två dagar och snorat. Har noll ork till allt.

För det andra har jag hela veckan dragit med träningsvärken from hell. Visst, det är skönt med träningsvärk också men någon måtta får det väl ändå vara. Den gör sig fortfarande påmind men jag tror det har en hel del med min förkylning att göra också.

För det tredje och sista så känns det som att någon sitter mitt bröst och mina axlar och sänder ut en massa elaka strålar av värk till hela min kropp. Den gör bokstavligen förbannat ont och jag ljuger inte när jag säger att det för varje dag har allt känts tyngre och det gör ondare. Så fort jag kommit innanför dörren så vill jag bara krypa ner under täcket alternativt bara gräva ner mig (om jag bara hade någonstans att gräva) och bara försvinna för ett tag.

Jag sitter som ett frågetecken (till en viss del) och allt jag känner är frustration, maktlöshet och en enorm saknad.  Jag vill verkligen finnas där, jag vill vara en slags hjälp.. Jag tycker att jag redan har sträckt ut mina armar, öppnat mig, visat tålamod, varit förstående.. Jag kan inte göra mer.. hur mycket jag än vill.. Det enda jag kan göra är att fortsätta ha tålamod i hopp om att det en dag faktiskt lönar sig, men vägen dit hade varit enklare om du ville låta mig finnas där.



 

Ingen har fått mig att känna mig vackrare än du, inget har fått mig att le som du och ingen har fått mig att må så bra som du och allt genom att du bara finns till.

Hade jag vetat att det kanske var sista gången jag höll om dig hade jag aldrig någonsin någonsin släppt taget.. Aldrig!

När ingen vet

Inställning.

Så, hur var det nu? Positiv grundinställning?

Lätt..

Stundande fest

Ikväll blir det partaj! Födelsedagsfest! 16 st är det som kommer och det ska bli så skoj! Dock kommer vi få sitta på golv och i knän på varandra men det hr ju till när man har en liten lägenhet. Skoj ska det bli iaf! :D

Nu ska jag strax åka och hämta Sandra på stationen! Tjoho! :D

What a feeling

Jag är skitdålig på att uppdatera, helt klart. Bloggtorka och  noll lust ligger bakom, så då är det väl ingen idé att ens försöka egentligen.

Jag kan iaf tala om att jag mår bra. Fel! mycket bra. Ni vet en sån där härlig mysig må bra känsla. Fast det har sina konsekvenser ibland det också. Emellanåt så kommer det bara en känsla över mig (inte dålig eller så..), som jag visseligen säkert känt förut också, men den har långt ifrån varit såhär starkt. Och då ljuger jag inte heller.

Nåja..

Idag är det fredag och det betyder snart helg. Vad händer då? Idag måste jag på stan efter jobbet och fixa lite. Ska passa på att tvätt också och så ska jag baka, tänkte göra det imorgon men jag har ändå inget vettigt för mig ikväll så.. Imorgon blir det födelsedagsfest hemma hos mig. Söndag får vi väl se vad den bjuder på..

Men nu ska jag packa ihop mig och åka och mysa med mina små trollungar och mina fantastiska kollegor! Älskade människor! <3

Juni juni juni

Tänk att det redan är juni. Det är galet vad fort det går. Men inte gnäller jag att sommaren faktiskt verkar vara på ingång *peppar peppar*. Vädret de senaste dagarna har varit helt underbart. Igår var vi ute hela dagen på gården och det betyder också att jag fick årets första bondbränna. Tjo! Men dethör liksom till! :) Dagen idag ser ut att bli lika fin. Ska dock städa på förmiddagen men i eftermiddag får jag alldeles säkert min dos.

Helgen då? Jo tack, det har varit trevlig. Har myst med bror och brorsdöttrar i två dagar. Vi var ut och åt lunch på golfbanan (gudomligt god mat! Tack broder!). Därefter slog vi en massa bollar i spöregn för att sedan tillbringa resten av helgen hemma hos dem. Det blev grillning, schlager, fika, mys, tvätta bilen och lite mer mys.

Jo, och så blev jag ett år klokare och visare i helgen också (men absolut inte äldre ;)). Det får vi inte glömma. :P

Idag ska bilen få vila minsann och jag ska röra på fläsket.

Dags att cykla iväg strax. Lite plock först.
RSS 2.0